disseny de cuines

Disseny de cuines petites

cuina petita

Sovint la cuina dels habitatges actuals no permet massa espai per fer volar la imaginació i el disseny es converteix en un repte per encabir en pocs metres quadrats tot els armaris i electrodomèstics necessàris. Primer de tot s'han de valorar les necessitats que tenim amb la finalitat d'aconseguir una planificació correcta.

Si és el teu cas, no caiguis en el desànim. Hi ha solucions possibles per a que una cuina de tamany reduït doni sensació d'espai, sigui funcional, maca i eficient, fins i tot, quan no disposes d´un pressupost massa elevat o tens limitacions constructives. Per a aconseguir-ho, cal tenir en compte tres factors: l'emmagatzamament, la llum i els electrodomèstics.

Emmagatzamament

emmagatzamament

Hem de tenir en compte que atapeir de mobles penjats una cuina de reduïdes dimensions encara accentuarà més la sensació de reducció visual de l'espai. Però cal tenir lloc per a guardar tots els utensilis de cuina, per això sempre és millor destinar una sola zona de la cuina per a aquesta finalitat i, si pot ser, utilitzar mobles alts, que vagin de terra al sostre, deixant la resta de parets lliures o amb mobles de poca alçada. En cas que no sigui possible i s'hagin de penjar mobles, és millor posar-ne alguns amb portes de vidre, que són visuelment més lleugers.

És una bona idea utilitzar penjadors de barra a les parets i lleixes de vidre per a penjar-hi els útils de diari, una solució pràctica per a tenir-los el més a mà possible i que no ens ocupin altres espais.

És molt important també distribuir correctament els mobles de cuina, tenint en consideració l'obertura de les portes i la ubicació dels electrodomèstics. Per a més informació d'una correcta distribució d'una cuina llegeix les seccions "distribució de la cuina" i "tipus de distribucions"

Il·luminació de la cuina

Il·luminació

La llum en una cuina petita és fonamental. Una cuina ben iluminada donarà sensació d'amplitud. És aconsellable posar punts de llum clara i potent al sostre, alhora que cal iluminar punts estratègics amb punts de llum més càlida i tènue que ens ajudarà a crear ambient. Si es disposa d'una finestra amb llum natural, s'ha de deixar aquesta zona lliure per no impedir el pas de llum exterior.

Els colors dels mobles de cuina més aconsellables en cuines petites són els tons clars i brillants. Els colors clars també a les parets són determinants per la sensació espaial.

Els electrodomèstics

Si disposar correctament els mobles de cuina és una tasca complicada a les cuines petites, trobar la millor solució per als electrodomèstics també és tot un repte. Per a aconseguir-ho considera la opció de comprar electrodomèstics més petits o compactes. La majoria de fabricants han detectat aquesta necessitat i ofereixen al seu catàleg solucions per a tots els gustos.

Per exemple: neveres per situar sota l'encimera, rentavaixelles de mida més estreta que l'standart, etc. També existeixen bones opcions d'electrodomèstics integrables per tal de reduir l'impacte visual.

Altres consideracions

Si les condicions de la construcció ens ho permeten, cal estudiar la opció d'instal·lar una porta corredera empotrada per a l'accés de la cuina.

Alhora d'escollir un material per al terra, sempre és preferible que sigui clar. Si vols col·locar rajoles, que siguin en diagonal enlloc de en paral·lel. Així s'aconsegueix l'efecte d'una cuina visualment més gran.

Encara que soni a obvietat, mantenir un ordre a la cuina també és determinant en la percepció de l'espai. Una cuina recollida, lliure d'entrebancs i objectes semblarà més gran que la mateixa cuina atapeïda.

Si la cuina és realment petita, és probable que no hi càpiga cap taula. En aquests casos, o bé no s'utilitza la cuina per menjar, o bé s'utilitza una taula i un parell de cadires plegables, deixant l'espai lliure quan no es faci servir.