distribució de la cuina

Distribució de la cuina

Tant si afrontem el disseny d'una cuina per a una obra nova, com si ho fem per reformar l'actual, sempre trobarem condicionants que ens limitaran les opcions. L'espai disponible, els elements arquitectònics o la ubicació de les instal·lacions de llum, aigua o gas s'han pendre com a punt de partida per determinar la millor distribució.

La imaginació i la creativitat han de ser la base per a tenir resultats que ens agradin. No hi ha normes establertes, però sí unes guies que s'han de seguir per a aconseguir la cuina dels teus somnis.

Definint seccions

El sentit comú, però també la normativa de construcció i la seguretat ens determinen que totes les cuines han de tenir tres seccions o zones ben definides:

  1. Secció de foc. És on situarem la placa per cuinar, que pot ser elèctrica o de gas, i el forn. També hem de pensar en situar el microones prop d'aquesta zona. S'han de preveure els endolls necessaris.
  2. Secció d'aigua. Aquí hi instal·larem la pica. És molt recomanable de situar el rentavaixelles al costat de la pica, ens serà més pràctic si el tenim a mà i s'aprofiten les instal·lacions d'aigua de la pica. Si ens veiem en l'obligació de posar també la rentadora dins la cuina, no és una mala idea preveure un lloc en aquesta mateixa zona.
  3. Sección d'emmagatzamament. Aquesta zona pot estar repartida per tota la cuina, tot i que sempre és millor concentrar-ho en un sol espai. És on guardarem tots els plats, cassoles i d'altres utensilis. En tot cas, és de vital importància de dissenyar-ho de manera que sigui el més pràctic possible i que ho tinguem tot a mà sense haver de fer massa moviments per la cuina.

Per al correcte disseny de la distribució de la cuina, hem de ser conscients de les activitats i necessitats particulars. No és el mateix definir aquestes necessitats per a una família de 4 o 5 persones, que per a una parella o una persona que visqui sola.

El triangle de treball

Per ajudar-te on situar les seccions anteriors, és aconsellable fer un petit esboç en un paper del que s'anomena el triangle de treball. S'anomena així l'àrea lliure des de la que es tindrà accés a la secció de foc, la d'aigua i la nevera. En aquest dibuix hem d'apuntar-hi les mesures d'ampla i llarg de la cuina i tenir en compte les característiques arquitectòniques: portes, finestres, els pilars, columnes, tampanells o qualsevol sortint que tinguin les parets. També hem de marcar-hi els interruptors, endolls, preses d'aigua, de gas, etc.

Una vegada tinguem aquest esquema fet, si pot ser a escala, dibuixarem el triangle de treball que determini la distància més còmode entre la placa de cocció, la pica i la nevera. Després proposa una possible ubicació dels mobles i electrodomèstics de manera que tot plegat respecti la funcionalitat com a primera premisa, sense perdre el sentit estètic.

Una bona manera de començar aquest esquema és situant, en primer lloc, la pica, en segon lloc la nevera i per últim, la placa de cocció. Fent-ho per aquest ordre, veuràs que disposar la resta d'elements et serà molt més fàcil. Intenta que cada cara del triangle imaginari tingui aproximadament 1,20m de llargada, tot i que no sempre és possible a causa de les instal·lacions i la construcció.