mobiliari per a cuines

Mobiliari de cuina. Materials i opcions

mobiliari de cuina

La tecnologia en la construcció dels mobles de cuina ofereix la possibilitat de triar entre multitut de materials. Saber quin és l'ideal per a la teva cuina dependrà de les teves necessitats i el pressupost. Tracta de limitar les opcions. Segurament hauràs vist en alguna revista o en alguna casa un color de portes que t'agrada, un material que t'ha cridat l'atenció o uns tiradors pràctics. Comença per aquí i consulta-ho amb un professional.

Primer de tot. Què hem d'escollir?

Els mobles de cuina ofereixen tantes opcions que de vegades és difícil escollir. No et deixis intimidar per la oferta. Divideix el moble en 4 parts i comença a estudiar les opcions que més t'agradin:

El "buc" o armari

És la carcassa del moble i on es fixen les portes. Hi ha fabricants que ofereixen algunes opcions bàsiques de colors (blan, gris i algunes tonalitats de fusta) i d'altres que els fabriquen amb el mateix color i material que les portes (opció força més cara).

bucs

El tirador

La seva funció és eminentment pràctica: obrir les portes. Però tot i la seva funcionalitat aporten sentit estètic al conjunt. Hi ha infinitat d'opcions amb materials diversos com alumini, acer inoxidable, llautó, fusta, ceràmica o combinacions de diferents materials. Poden ser poms petits, o tiradors de la mida d'una ma o bé en forma de barres llargues que abasten tota l'amplada o alçada d'una porta. També els podem trobar encastats o integrats a les portes, de manera que es fan gairebé invisibles.

tiradors per a mobles de cuina

El sòcol

Serveix per a elevar el mobiliari de cuina i per a que no estigui en contacte directe amb el terra. Hi ha opcions en materials laminats de diferents colors o també en alumini. La majoria de fabricants disposen de, com a mínim dues alçades: 10 i 15 cm. També es pot optar per no posar sòcol i utilitzar bancades amb potes de metall, sobretot alumini.

sòcols per a mobles de cuina

Les portes

Són la part més visible i les que defineixen l'estètica de la cuina (i el preu). Per tant, és on hem de centrar tota l'atenció i escollir correctament. Seguidament detallem els materials més corrents que trobarem al mercat.

porta laminada

Cuines laminades o estratificades: Les portes es fabriquen amb partícules de fusta, conegudes com a aglomerats. Es recobreixen d'una làmina d'alta pressió, més coneguda com a Fórmica. És un material economic, resistent als cops i fàcil de netejar. El cantell lateral de les portes fabricades amb aquest material solen recobrir-se amb la mateixa làmina curvada, però els cantells superior i inferior s'acaben amb una tira de PVC del mateix color o similar.

porta retxapada

Cuines retxapades: Igual que les laminades, aquest tipus de portes estan fabricades amb partícules de fusta, però les retxapades es recobreixen amb una làmina de fusta de 0,5 mm de gruix, que els dona un tacte de fusta real. Els cantells se solen rematar amb el mateix retxapat. L'acabat sol ser un vernissat.

porta de PVC

Cuines de PVC i polilaminades: Les portes d'aquest tipus es fabriquen amb DM recobert de PVC, inclosos els cantells, donant uniformitat a tota la porta. Són fàcils de netejar i resistents a la humitat.

porta de fusta massissa

Cuines de fusta: Les portes es construeixen amb fusta massissa o combinada amb retxapat. La fusta és un material natural i amb una àmplia varietat de tipus i colors. Solen ser més cares que les anteriors, però més exclusives i ecològiques. Cada fabricant disposa d'acabats diversos. L'acabat sol ser vernissat de poliuretà o acrílics.

porta de tablero marí

Cuines de tablero marí o contratxapat: El tablero marí és extremadament resistent a la humitat gràcies a la seva composició formada per làmines molt fines sobreposades i intercaledes les unes amb les altres. Es pot txapar amb fusta o amb estratificats.

porta lacada

Cuines lacades: Les portes es fabriquen amb DM sobre les que s'apliquen vàries capes de pintura. Poden lacar-se en acabats brillants, mates o amb textures. Són menys resistents als cops o ratllades, però en cas de deteriorament, es poden reparar amb una altra capa de pintura. No hi ha cap altre acabat en brillant que asonsegueixi resultats com les portes lacades.

cuina d'acer inoxidable

Cuines d'acer inoxidable o alumini: Tant l'acer com l'alumini permeten acabtats diferens com l'esmerilat, pulit, estriat, etc. Normalment s'utilitzen en entorns més professionals per la seva durabilitat i resistència.